Bocuse dOr.jpg

«Bocuse d'Or»: Tiecoties pēc uzvaras receptes

«Bocuse d’Or» ir pasaules prestižākās gastronomijas sacensības. Sacensību laikā tiek dota tikai viena iespēja — šeit nav vietas kļūdām, cenšoties atrast uzvaras formulu.

Erjanam Johannesenam ir sapnis: kļūt par pasaules labāko šefpavāru. Lai sasniegtu šo izaicinājuma mērķi, nepieciešams gatavoties daudzus mēnešus iepriekš. Kā lai sagatavojas vienām no pasaules slavenākajām gastronomijas sacensībām?
 
Jau deviņu gadu vecumā Erjans sāka gatavot ēdienu viesnīcā «Bekkjarvik Gjestgiveri», kur viņš ir uzaudzis. Šodien viņš sadala savu laiku starp viesnīcas virtuvi un sacensību treniņu virtuvi Sandefjordā, kur atrodas viņa skolotājs Ods Ivars Solvolds. Ods Ivars ieguva bronzas godalgu «Bocuse d’Or» sacensībās 1997. gadā, un kopš tā laika viņš gatavo citus Norvēģijas šefpavārus panākumiem. Iegūt pasaules labākā šefpavāra titulu nav iespējams tikai saviem spēkiem. Tam nepieciešams komandas darbs un precīza sagatavošanās.
 
2014. gadā «Bocuse d’Or» sacensībās Eiropā Erjans Johannesens ieguva trešo vietu, kvalificējoties 2015. gada Pasaules pavāru čempionātam Lionā. Tagad viņš paredzamo izaicinājumu sagaida mierīgi un ar tādu pašu kredo kā vienmēr: ka izcelsies sastāvdaļu oriģinālās garšas un cilvēki sacīs: «Kā gan kaut kas tik vienkāršs un nesarežģīts var garšot tik labi?» Tieši vienkāršs labas apkalpošanas un laba ēdiena apvienojums rada vislabāko pusdienu pieredzi. Tomēr bieži vien šķietami vienkāršais patiesībā ir vissarežģītākais.
 
Šefpavāru 1. formula
 
Ja «Bocuse d’Or» sacensības ir šefpavāru 1. formula, tad tas ir īsts «tagad vai nekad» scenārijs. Ikvienam ir precīzi jāpaveic savs uzdevums, lai sagatavotos un cīnītos par medaļām «Bocuse d'Or» sacensībās. Erjans Johannesens velta daudz laika ne vien ēdienam, bet arī detaļām. Noteikumiem, aprīkojumam un higiēnas apstākļiem jābūt pilnīgā kontrolē. Viņš piebilst: «Sacensībās Lionā man būs ļoti ierobežots laiks un mani panākumi būs atkarīgi no tā, cik viss būs kārtīgs un tīrs. Augsts higiēnas līmenis ir vitāli svarīgs.» Sacenšoties ar labākajiem šefpavāriem pasaulē, ir tikai viena iespēja gūt panākumus, un vissīkākajai detaļai var būt izšķiroša nozīme.
 
Erjans izmanto «Tork» neplūksnainās tīrīšanas drānas, lai būtu pārliecināts, ka noslēguma prezentācijai ikviena sudraba šķīvja vieta izskatīsies nevainojami. «Bocuse d’Or» sacensībās visam jābūt nevainojamam. Nekādu pirkstu nospiedumu vai traipu, un viss ir vienlīdz svarīgs: nekādu neparedzētu mērces pilienu vai izbirušu garšvielu. Šādai perfekcijai «Tork» neplūksnainā tīrīšanas drāna nospodrina, neatstājot nekādas šķiedru atliekas, turklāt to ir atļauts lietot saskarei ar pārtikas produktiem un tā ātri uzsūc taukus.
 
 
Šis raksts tika sagatavots pirms 2015. gada «Bocuse d'Or» čempionāta. Un uzminiet, kas! Viņš uzvarēja.

Šīs salvetes mani noteikti pavadīs «Bocuse d’Or» sacensībās.

Erjans Johannesens

2015. gada «Bocuse d'Or» uzvarētājs