Kitchen.tif

Tīra gaume viesnīcā «Nordic Choice»

Šefpavārs Renē Stens meklē iedvesmu citās zemēs, plānojot savu vasaras ēdienkarti restorānā «Quality Spa & Resort Son». Viņš uzskata, ka tīras sastāvdaļas apvienojumā ar augsta higiēnas līmeņa procedūrām viesiem rada vislabāko iespaidu par restorānu.

Renē Stens jau kopš 2008. gada ir šefpavārs restorānā «Rbar Dock & Dine» – pašā fjordu dārgakmens «Quality Spa & Resort Son» sirdī. Atvērta tipa virtuvē Stens gādā par to, lai viesi varētu baudīt maltītes pēc konferencēm vai spa apmeklējumiem. «Mēs izmantojam tīras sastāvdaļas un vislabāko kulinārijas pieredzi no visas pasaules. Es gūstu iedvesmu gan no Eiropas, gan Āzijas virtuves un cenšos lietot vietējos produktus, piemēram, sparģeļus no Jelojas un dārzeņus no «Ramme Gaard» īpašuma,» saka Stens.
Ūdens tuvumā šefpavārs atrod savu iedvesmu vasaras «a la carte» ēdienkartei.
«Vasarā daudzi mūsu viesi vēlas vieglāku, vienkāršāku ēdienu, un mēs cenšamies apmierināt šo prasību. Bet arī tiem, kas grib baudīt kārtīgi pagatavotu steiku, nav jāraizējas; mēs pasniegsim ne tikai zivis un jūras veltes.»
 
Higiēna un tīrība – daļa no kopējā iespaida
Šī izsmalcinātais restorāns apkalpo viesnīcas viesus, jūrniekus un vietējos iedzīvotājus, kuri iegriežas tikai, lai ātri papusdienotu. Lai panāktu, ka visiem viesiem paliek labs iespaids par ēdināšanu, pēc Stena domām, ēdienkartei jābūt aizraujošai un pārsteidzošai.
Papildus tam būtiska nozīme ir arī apkalpošanai un higiēnai, kas attiecas arī uz šefpavāru. «Mēs ļoti rūpējamies par tīru vidi gan restorāna zonā, gan spa un fitnesa telpās. Higiēna mums ir viss. Tādēļ mēs esam optimizējuši virtuvi, lai viss būtu vienā līmenī; šeit nav nelielu kaktu vai spraugu, nav vadu vai šļūteņu, kas varētu radīt putekļus un netīrumus.»
 
«Tork» komandā
Stena tīrīšanas komandai slaucīšanas un tīrīšanas aprīkojuma piegādātājs ir «Tork». «Mēs izmantojam salocītos papīra dvieļus un drānas visa veida tīrīšanas darbiem un roku mazgāšanai. Tas mums palīdz uzturēt tīras un kārtīgas darba virsmas,» saka Stens.
Atkritumu tvertnes un dozatori ir stratēģiski izvietoti un vienmēr viegli sasniedzami, lai pavāriem nebūtu jāatstāj sava darba vieta, dodoties pēc papīra vai ziepēm.
Gatavojot sagataves un ēdienu, šefpavārs ir kļuvis atkarīgs no daudzfunkcionālajām drānām, ko nodrošina tas pats piegādātājs. Tās var izmantot gan kā notecināšanas drānas, gan gaļas un zivs noslaucīšanai. Audums, ko kura tās ir izgatavotas, nerada plūksnas, tādējādi tās ir ļoti noderīgas. ««Tork» joprojām mums atrod jaunus pielietojumus, palīdzot uzturēt augstu higiēnas līmeni,» saka Stens.
 
Ēdiena gatavošana kā mācību pieredze
Viena no aktivitātēm, kas pieejama viesnīcā, ir Stena viesu virtuve. Šeit apmeklētāji paši var gatavot ēdienu un gatavošanas procesā uzzināt vairāk par pārtiku. Viesu virtuve ir populāra dažāda lieluma uzņēmumu vidū, un daudzi uzņēmumi šo aktivitāti izmanto komandas veidošanas uzdevumiem. 
«Kad cilvēki tiek sadalīti komandās un katrai komandai tiek piešķirts «mistiskais produktu grozs», drīz vien viņus pārņem sāncensības gars,» saka Stens. 
Tīrā šefpavāra stilā viesi iesaistās ēdiena gatavošanas cīņā, taču pirms tam viņi vienmēr saņem īsus norādījumus par to, cik svarīga loma virtuvē ir higiēnai.
«Mēs esam izvēlējušies estētiskus risinājumus melnā krāsā, kas ļoti labi funkcionē mācību virtuvē. Tie palīdz mums uzturēt augstā līmenī higiēnas praksi un procesa gaitā mēs viņus iedrošinām bieži lietot mūsu ziepju dozatorus un izlietnes,» stāsta Stens. 
«Zivi un gaļu nekad nedrīkst griezt uz tā paša dēlīša vai ar to pašu nazi, un, gatavojot ēdienu, nekad nedrīkst aizskart seju vai matus. Šeit, no otras puses, mēs redzam, ka daudziem viesiem vēl daudz kas jāmācās,» saka Stens.
Viena no svarīgākajām lietām, ko māca šefpavārs, ir tīras darba virsmas uzturēšana. Gatavojot ēdienu, Stens iesaka vienā reizē pabeigt vienu projektu, lai izvairītos no piederumu un dažādu sastāvdaļu sajaukšanās. 
«Ja jūs varat labi noslaucīt un nomazgāt rokas pēc katras darbības, vieglāk uzturēt tīrību. Tīra darba virsma ir daļa no tā, kas tiek vērtēts starptautiskās pavāru sacensībās, piemēram, «Bocuse d’Or». Tas parāda, ka profesionālajās virtuvēs higiēna ir ārkārtīgi svarīga, un ikviena pavāra darbā tam jābūt pašsaprotamam,» skaidro Stens.
 
Plānošana ir viss
Kopš darba sākšanas šefpavārs «Rbar Dock & Dine» virtuvē  ir pievienojis vairāk izlietņu un dozatoru.
«Tikai darba gaitā var redzēt, kas vēl ir nepieciešams, taču tagad mēs esam izveidojuši tik labu virtuvi, cik vien bija iespējams, un viss labi darbojas ar mūsu rīcībā esošajiem produktiem,» saka Stens.
«Rbar» virtuvē viss aprīkojums ir vienādā līmenī, sākot no pieliekamā līdz saldētavai un ledusskapim. Tādējādi var izvairīties no netīrumu pārnešanas, pārvietojoties starp stāviem vai starp tīrām un netīrām zonām. «Vissvarīgākais ir apzināties, ka joprojām esi darbā, arī tad, ja īstenībā nestāvi pie virtuves galda. Tādēļ mēs cenšamies vienmēr uzturēt kārtību visās mūsu zonās,» saka Stens.

«Tork» joprojām mums atrod jaunus pielietojumus, palīdzot uzturēt augstu higiēnas līmeni

Renē Stens

«Rbar Dock & Dine» šefpavārs